A digitális világban egyre növekvő mértékben fenyegetnek minket a cyber veszélyek és az adatvédelmi támadások. A Cybersecurity Ventures jelentése szerint a cyber bűnözés által okozott költségek 2025-re várhatóan elérhetik az évi 10,5 milliárd dollárt. 

2023. 10. 30.

Mivel ezek a támadások egyre gyakoribbak és bonyolultabbak lesznek, már nem elégséges csupán a megelőzési stratégiák ismerete. Mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások biztonságának garantálása érdekében szükség van a proaktív lépésekre. A cyber veszélyek kiszámíthatatlanok, és senkit sem kímélnek. Akkor is komoly károkat okozhatnak, ha felkészültek és éberek vagyunk. A cyber- és adatvédelmi kockázatok egyre növekvő jelenléte eredményezte a cyber adatvédelmi felelősségbiztosítás megalkotását.

"A Colonnade-nél olyan biztosítási megoldásokat kínálunk ügyfeleinek, amelyeket kifejezetten az adatszivárgásokra, valamint adatvédelmi incidensekre szabtunk, illetve úgy alakítottunk ki, hogy megoldást nyújtsanak adatbiztonság sérüléséből adódó váratlan helyzetkere. Innovatív csomagjaink biztosítási védelem mellett speciális kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak. Olyan erőforrásokhoz biztosítanak hozzáférést, amelyek a legnehezebb helyzetekben nyújtanak mentőövet ügyfeleink számára. Például tapasztalt adatbiztonsági szakértők, IT-biztonsági szakemberek és adatvédelemre szakosodott jogászok állnak támadás esetén ügyfelink rendelkezésre" - vázolta a lehetőségeket Juliusz Malyszko Cyber Practice Leader.


Cyber- és adatvédelmi kihívások a vállalkozások számára

Egy olyan korban élünk, ahol az információ ma már szinte minden szervezet működésének központi eleme, ezáltal az adatvédelmi kockázatok részévé váltak mindennapi működésüknek. Minden vállalkozás, függetlenül méretétől, szembesül a számítógépek, szerverek és az internet által tárolt elektronikus adatok kezelésének folyamatos kihívásával. Az üzleti titkok és személyes adatok az online térben áramlanak, és a hagyományos dokumentumok digitalizálásával egyre nő az adatvédelem fontossága.

Az adatkezelés, legyen az hagyományos papíralapú vagy modern felhőalapú rendszerekben, természetesen magában hordozza az adatvédelmi kockázatokat. A vállalatok ki vannak téve olyan támadásoknak, mint a szolgáltatásmegtagadás (DoS, DDoS) vagy a webes behatolások, amelyek veszélyeztetik az üzleti működést. Az IT-rendszerek, mobil eszközök és virtuális környezetek kapcsolódó kockázatai egyre összetettebbek. A modern vállalkozások kiemelten kezelik a számítógépek, hálózatok és bennük tárolt értékes adatok védelmét, arra törekszenek, hogy a fizikai biztonságról áttérjenek a digitális határok védelmére.


Potenciális kiváltó okok:

  • Emberi tényezők: Emberi hibák és mulasztások
  • Szervezeti gyengeségek: Folyamatok hiányosságai és strukturális sebezhetőségek
  • Információbiztonsági kockázatok: Érzékeny adatok kezelésével járó kihívások
  • Szándékos fenyegetések: Hackerek szándékos tevékenységei, amelyek nagy kockázatokkal járnak
  • Kiszervezési sebezhetőségek: Az adatkezelés külső szervezetekhez való kiszervezése növeli az érzékenységet


Az alábbi kárpéldákból látszik, hogy milyen könnyen megtörténhet a baj:


1. példa:


Biztosított vállalat mérete: kisvállalkozás

Biztosított üzleti tevékenység: pénztárcák gyártása

Támadás típusa: alkalmazotti hiba

Káresemény: Egy véletlen alkalmazotti hiba súlyos adatszivárgáshoz vezetett ügyfelünknél. Tévedésből egy alkalmazott elküldött egy e-mailt egy arra nem jogosult, harmadik fél számára. Csatolt a levélhez egy adatbázist, ami érzékeny ügyfél adatokat tartalmazott. Noha a címzett azonnal törölte az e-mailt, biztosított partnerünknek elővigyázatosságból kötelessége volt tájékoztatni ügyfeleit az esetről.

A pénzügyi következmények 2 600 és 13 000 euró között mozogtak. A szerencse az volt, hogy a cyber és adatvédelmi biztosítás fedezte az ügyfelek értesítésének költségeit, így a biztosítottnak csak az önrészt kellett fizetnie. 


2.példa:


Biztosított vállalat mérete: nagyvállalat

Biztosított üzleti tevékenység: számítástechnikai eszközök gyártása

Támadás típusa: egy IT vírus megtámadta a vállalat új vírusirtó rendszerét

Káresemény: Egy elismert, számítástechnikai eszközöket gyártó vállalatot megbénított egy friss cyber támadás. A hackerek sikeresen megfertőzték biztosított ügyfelünk legkorszerűbb informatikai rendszerét, mely következtében partnerünknek egy kéthetes időtartamra le kellett állítania a gyártást. A helyreállítási folyamat során a szakértők megvizsgálták és megtisztították a szervereket, szoftvereket és számítógépeket. A kiterjedt károk kezelése érdekében a biztosított követelését két kategóriára bontottuk: először is, nagy összegű kiadások merültek fel a speciális vizsgálatra és az új hardverre történő biztonságos adatátvitelre; másodszor, a teljes informatikai infrastruktúra helyreállításához szükséges több mint 14 napos jelentős üzemszünet időszaka.

Az incidens pénzügyi hatása 130 000 és 260 000 euró között mozgott. A kiterjedt cyber adatvédelmi biztosítás fedezte a szakértői szolgáltatások összes költségét, enyhítve a nettó bevétel csökkenését, így a biztosítottat csak az önrész fedezése terhelte.


3.példa:


Biztosított vállalat mérete: kisvállalkozás

Biztosított üzleti tevékenység: könyvelési szolgáltatások

Támadás típusa: nulladik napi támadás (Zero-day exploit)


Káresemény: Annak ellenére, hogy a könyvelési szolgáltatások szerverei rendkívül magas szintű informatikai védelemmel rendelkeztek, a támadók titkosították azokat. Az ügyfél azonnal kapcsolatba lépett incidenskezelő partnerünkkel, aki még aznap szakértőt küldött a vállalathoz, és minimalizálta a károkat. A szakértő megerősítette, hogy bár a vállalat jól felkészült volt az ilyen fenyegetésekre, ezzel a támadással szemben nem volt módjuk védekezni. A nulladik napi támadás egy biztonsági fenyegetés, ami valamely számítógépes alkalmazás olyan sebezhetőségét használja ki, amit még nem publikáltak és a szoftver fejlesztője nem tud róla.

Az ügyfél és a kárrendezési osztályunk gyors reakciójának köszönhetően a kárösszeget sikerült 10 000 euró alá szorítani.


A cyber- és adatvédelmi kockázatok kezelése

Az informatikai rendszerekre „leselkedő” modern veszélyek hasonlítanak a fizikai eszközöket fenyegető veszélyekhez. Egy cyber támadás következményei rendkívül súlyosak lehetnek. A Colonnade Cyber adatvédelmi felelősségbiztosításának célja, hogy csökkentse ezeknek a válsághelyzeteknek a következményeit és segítse a vállalatokat abban, hogy minél könnyebben és gyorsabban visszatérjenek a normális működésükhöz.


Nézzük meg, milyen sokoldalú kihívásokkal kell szembenéznie egy vállalkozásnak egy esetleges válsághelyzetben:

  • Adatvesztés: Bizalmas üzleti vagy személyes adatok illetéktelen hozzáférése, ami bizalmatlanságot és hírnévkárt okozhat.
  • Informatikai válságkezelés: Az IT-osztálynak gyorsan kell cselekednie a normális működés helyreállítása érdekében, miközben biztosítják az üzleti folytonosságot.
  • Jó hírnév védelme: Ha kiderül, hogy adatok szivárogtak ki, gyorsan kell reagálni a közösségi média negatív hatásainak minimalizálása érdekében, és meg kell próbálni megőrizni jó hírnevüket.
  • Pénzügyi következmények: Az incidens pénzügyi hatásai megzavarhatják a normális üzletmenetet.
  • Vezetői kihívások: A váratlan események kihívást jelenthetnek a vezetőség számára.


A cyber támadások és adatvédelmi fenyegetések kezelése

A cyber támadások és adatvédelmi kockázatok kezelése új megközelítést igényel. A cyber adatvédelmi felelősségbiztosítás nem csupán a hagyományos fedezeti stratégiákra korlátozódik. Ez a biztosítás pénzügyi védelmet nyújt, segít megőrizni a vállalati hírnevet, csökkenti az IT-rendszerekre gyakorolt hatásokat, és biztosítási fedezetet biztosít, miközben szakértői iránymutatást is nyújt. Kiterjed az elveszett elektronikus adatok helyreállítására is, magában foglalva a szakértői vizsgálatokat, az adatok újragyűjtését, a replikációt és a helyreállítási költségeket.

Ez a biztosítás típus univerzális megoldást kínál, amely mérettől és iparágtól függetlenül minden vállalat számára elérhető. Bármelyik is legyen az ok - legyen az adatszivárgás, hálózati probléma vagy más veszélyforrás -, a cégek tudatosan élhetnek ennek a felelősségbiztosításnak a védelmével. A bizonytalanságokkal teli világban egy dolgot biztosan tudhatunk: a cyber támadások elleni védelem az erős vállalatok alappillére. A Colonnade segítségével partnereink magabiztosan működhetnek a digitális világba, annak biztos tudatában, hogy a teljes körű védelmünkkel, megbízható partnerként mindig mellettük állunk.




.