NIS2 megfelelés és kiberbiztonság: pénzügyi védelem a Colonnade cyber adatvédelmi felelősségbiztosítással


Az Európai Unió új NIS2 irányelve szigorú kiberbiztonsági követelményeket vezet be a kritikus infrastruktúrák és szolgáltatók számára, amelyek megsértése súlyos bírságokkal járhat. Becslések szerint Magyarországon mintegy 2.500 vállalat tartozik az NIS2 hatálya alá.

A Colonnade Biztosító az új jogszabályi követelményeknek megfelelően átalakította Cyber Adatvédelmi Felelősségbiztosítását és új kiegészítő fedezetet vezetett be, mely segíti a vállalatokat NIS2 irányelvben meghatározott jogszabályi követelményekben. A pénzügyi biztosítási védelmen túl ügyfeleinek szakértői támogatás biztosításában is segítséget nyújt az esetleges kibertámadások, hálózati leállások és egyéb kiberbiztonsági események kezelésében.

2024. 09. 29.

Mi a NIS2 irányelv és mely vállalatokra vonatkozik az előírás?


Az Európai Unió 2022/2555 számú NIS2 (Network and Information Security) irányelve 2023. január 16-án lépett hatályba, célja a hálózati és információs rendszerek folyamatos védelmének biztosítása a kibertámadásokkal szemben. Az irányelv kiterjed a következő szektorokra:

A NIS2 irányelv a 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vagy 10 millió euró nettó árbevételt meghaladó vállalatokra vonatkozik az érintett szektorokban, valamint ezek beszállítóira. Az előírások a beszállítói láncok megfelelőségére is kiterjednek, ahol folyamatosan figyelni kell az új partnerek kockázatainak azonosítását és felügyeletét.


Az NIS2 irányelv céljai


A NIS2 irányelv több fő célkitűzést határoz meg, amelyek közvetlenül érintik a vállalatok működését.


Milyen fontosabb határidőket kell betartani az NIS2 által érintett vállalatoknak?



Mikor fordulhat elő bírság abban az esetben is, ha a cég megfelel a NIS2 irányelvnek?


Annak ellenére, hogy egy vállalat megfelel a NIS2 irányelv követelményeinek, bizonyos helyzetekben továbbra is előfordulhatnak bírságok, például, ha a vállalat nem tartja be a szigorú bejelentési és incidenskezelési kötelezettségeket.

Bírságokkal fenyegető helyzetek:

  • Incidensek bejelentésének elmulasztása: A NIS2 irányelv szigorú határidőket és jelentési követelményeket ír elő. Ha egy incidens bekövetkezik, de a cég nem jelenti időben vagy a bejelentés a meghatározott tartalmi követelményeknek nem felel meg, akkor a hatóság bírságot szabhat ki. 
  • Folyamatos megfelelés fenntartásának elmulasztása: A kiberbiztonsági rendszerek folyamatos frissítése és a hozzáférés-szabályozás naprakészen tartása kulcsfontosságú. Ez magában foglalja a hozzáférés-szabályozást, konfigurációkezelést, kockázatértékelést és a rendszerek és szolgáltatások beszerzését. A megfelelés folyamatos fenntartásának elmulasztása esetén – ha ez egy hatósági vizsgálat vagy incidens alkalmával derül ki – szintén bírságot szabhatnak ki.
  • Új folyamatok vagy termékek bevezetése: Ha egy vállalat új termékeket vagy szolgáltatásokat vezet be, vagy felvásárol egy másik vállalatot, a kiberbiztonsági rendszereket azonnal aktualizálni kell. Ennek elmulasztása is bírságot eredményezhet, hiszen az új folyamatok biztonsági kockázatokat jelenthetnek, ha nem történik meg a rendszer módosítása.
  • Beszállítói lánc felügyeletének hiánya: Az ellátási láncok kiberbiztonsági megfelelőségének folyamatos ellenőrzése szintén kulcsfontosságú. Új beszállítók esetén is kötelező a kockázatok azonosítása és a megfelelő biztonsági követelmények alkalmazása. Ezen területen is történhet mulasztás, amely komoly szankciókat eredményezhet, ha a beszállítói láncok megfelelőségét nem felügyelik megfelelően.


Hogyan biztosít fedezetet a Colonnade Cyber adatvédelmi felelősségbiztosítás NIS2 kiegészítése?


A Colonnade Cyber adatvédelmi felelősségbiztosítás NIS2 kiegészítése olyan helyzetekre nyújt fedezetet, amikor a NIS2 irányelv megsértése miatt a hatóság bírságot szab ki, vagy hivatalos vizsgálat indul a vállalat ellen.

Főbb fedezeti pontok a NIS2 kiegészítésben:

  • NIS2 kiberbiztonsági bírságok fedezete: Ha a vállalatot a NIS2 irányelv megsértése miatt bírságolják meg, a biztosító fedezi a bírság költségét. A fedezet a biztosítási részletezőben meghatározott szublimit erejéig terjed, és kizárólag olyan bírságokra vonatkozik, amelyeket a NIS2 irányelv megsértésével összefüggésben folytatott hivatalos vizsgálat eredményeként szabtak ki​.
  • Hivatalos vizsgálatok fedezete: A biztosító fedezetet nyújt a biztosítottal szemben indított hivatalos szabályozói vizsgálatokkal kapcsolatos költségekre, amennyiben azok a NIS2 kiberbiztonsági jogszabályok betartásának ellenőrzésére irányulnak. Ez magában foglalja a vizsgálatok során felmerülő jogi és egyéb szakértői költségeket.


Milyen további esetekben nyújt biztosítási védelmet a cyber adatvédelmi felelősségbiztosítás?


A Colonnade Cyber biztosítása az NIS2 irányelvvel kapcsolatos bírságokon és vizsgálatokon túl számos más kiberbiztonsági kockázatra is fedezetet nyújt a vállalatok számára.

  • Elektronikus adatok védelme: A biztosítás fedezi a szakértői költségeket, amelyek az elektronikus adatok helyreállításával, újragyűjtésével vagy helyreállíthatóságával kapcsolatosak egy kibertámadást követően. Ez magában foglalhatja az adatmentés és -visszaállítás költségeit, amely kulcsfontosságú az üzletmenet gyors helyreállítása érdekében.
  • Proaktív szakértői szolgáltatások: A biztosító fedezi az igazságügyi adatbiztonsági szakértők költségeit, akik kibertámadások vagy adatbiztonsági szabályszegések kivizsgálásában nyújtanak segítséget. Ezek a szakértők elemzik a támadások okait, és javaslatot tesznek a biztonsági intézkedések fejlesztésére a jövőbeli hasonló események elkerülése érdekében.
  • Hálózatbiztonság fedezete: fedezi a vállalat ellen indított harmadik féltől érkező kártérítési igényeket, amelyek kiberincidensek következtében merülnek fel. Ez lehet egy üzleti partner vagy ügyfél, aki kártérítési igényt nyújt be a vállalat ellen adatvesztés vagy rendszersérülés miatt.
  • Zsarolóvírus (ransomware) támadások kezelése: A biztosítás fedezetet nyújthat a ransomware támadások során felmerülő költségekre beleértve a támadás megszüntetéséhez szükséges technológiai megoldások költségeit is.
  • Hálózatkiesés és üzemszünet fedezete: A biztosítás fedezetet nyújthat a kibertámadások által okozott hálózati leállások, üzemszünetek következményeit, beleértve az ebből adódó nettó nyereség csökkenést és egyéb költségeket, amelyek a vállalat működésének megszakadásával járnak.
  • PR és jogi védelem: A biztosítás fedezi a kiberincidensek utáni PR költségeket, amelyek a vállalat jó hírnevének megőrzéséhez szükségesek, valamint a jogi védelem költségeit, ha egy kiberincidens jogi következményeket von maga után.


Mi a NIS2 kiegészítő fedezet megkötésének feltétele?


  • Kiegészítő adatközlő kitöltése, amely a NIS2 kiberbiztonsággal kapcsolatos bírságok fedezetének igénybevételéhez szükséges kockázati információkat tartalmazza.
  • NIS2 kiberbiztonsági jogszabályokban meghatározott biztonsági intézkedéseknek történő teljeskörű, vagy részleges megfelelés.


Mi a teendő, ha a vállalat már rendelkezik Colonnade Cyber biztosítással?


  • A meglévő cyber biztosítási kötvény kiegészíthető a NIS2 irányelvhez kapcsolódó fedezettel.
  • A kiegészítő adatközlő kérdőív kitöltése.


Miért a Colonnade Cyber Adatvédelmi Felelősségbiztosítása a legjobb választás?

  • Teljes körű fedezet: A Colonnade Cyber biztosítása nemcsak a NIS2 szabályozás kapcsán nyújt fedezetet, hanem átfogó védelmet nyújt a kibertámadásokkal és kiberbiztonsági incidensekkel szemben is. A biztosítás többek között fedezi a bírságokat, a jogi és helyreállítási költségeket, valamint a kockázatok kezelését célzó proaktív intézkedéseket.
  • Felelősségbiztosításon túlmutató fedezet: a fedezet kiterjed a Biztosítottal szemben érvényesített kárigények térítésén túl a Biztosított saját káraira, költségeire kiberbiztonsági incidensek következtében.
  • Nemzetközi szakértelem, helyi igényekre szabva: A Colonnade biztosítási termékei a nemzetközi tapasztalatokra épülnek, ugyanakkor úgy lettek kialakítva, hogy a magyar piac sajátosságaihoz, jogszabályi feltételeihez igazodnak.
  • Proaktív kiberbiztonsági szakértői tanácsadás fedezet: A biztosítás szerződésben meghatározottak alapján – egy incidens, vizsgálat alkalmával - többek között fedezi az igazságügyi, adatbiztonsági szakértők díját, akik segítenek vállalatnak kivizsgálni az esetet, támogatást nyújtanak a hatóságok által kért dokumentumok és információk összeállításában, melynek köszönhetően akár jelentősen mérsékelhető a kiszabásra kerülő büntetés mértéke.


Egyedi biztosítási ajánlatok partnereinknek: kérje vállalkozására szabott egyedi ajánlatunkat!

A kanadai székhelyű Fairfax Financial Holdings leányvállalataként a Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe meghatározó szereplő a hazai vállalati biztosítások területén. Forduljon hozzánk bizalommal, és találja meg az Ön igényeinek leginkább megfelelő biztosítást munkatársaink segítségével, vagy kérje biztosításközvetítője közreműködését!