2024. 06. 05.

Pénzügyi kockázatok minimalizása rendezvények esetén

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt a legforgalmasabb rendezvényszezon is. Legyen szó hazai vagy akár nemzetközi sportrendezvényről, zenei fesztiválról, koncertről esetleg szakmai konferenciáról, bármilyen professzionális és körültekintő a szervezés, a váratlan események veszélye mindig fennáll. Egy hirtelen bekövetkező baleset, technikai hiba vagy az időjárás kiszámíthatatlansága gyorsan romba döntheti a legjobban szervezett eseményt is, mely – ha erre nem készültek fel a szervezők - komoly anyagi, valamint akár reputációs veszteséggel is járhat. A Colonnade Biztosító ezekre az esetekre nyújt biztosítási védelmet ügyfeleinek a rendezvényszervezői, valamint rendezvényelmaradás biztosításával, melyről az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás: megbízható védelem a szervezők számára

A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás alapvető védelmet nyújt a rendezvények során felmerülő váratlan eseményekkel szemben. Ez a biztosítás fedezi a személyi sérüléseket és a dologi károkat, amelyekért a szervező a magyar jog szerint felelősséggel tartozik. Az ilyen esetekben a Colonnade Biztosító vállalja, hogy a biztosítási díj megfizetése ellenében – a biztosítási szerződésben foglaltak szerint - a biztosított helyett megtéríti a rendezvények során keletkező véletlen és váratlan károkat.

A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás kiterjed minden olyan esetre, ahol a szervezők által okozott károk vagy a rendezvény során bekövetkező balesetek anyagi következményei jelentkeznek. Legyen szó például egy konferenciaterem padlózatának sérüléséről a berendezések mozgatása során, vagy egy koncerten elbotló és megsérülő látogatóról, a rendezvényszervezői szakmai felelősségbiztosítás segítségével ezek a problémák hatékonyan kezelhetők, a felmerülő anyagi károk térítése nem jár extra költséggel a szervező számára, a biztosító fedezi ezen költségek térítését.

Milyen kockázatokra nyújthat fedezetet a rendezvényszervezői biztosítás?

  • Rendezvényszervezői felelősségből eredő károk.
  • Általános és szolgáltatás felelősségi kockázatok.
  • Alvállalkozók által okozott károk.
  • Termékfelelősség a felszolgált étel-ital tekintetében.
  • Kiterjesztés a rendezvény megszervezése céljából igénybe vett ingatlanra.
  • Rendezvényen résztvevők magukon hordott vagyontárgyaik és poggyászaik.
  • Rendezvény megvalósításában közreműködő, valamint a fellépőket ért, rendezvényszervezőt (és alvállalkozóit) terhelő felelősségi károk.
  • Rendezvényen fellépők, társulatok, zenekarok felszereléseit és berendezéseit ért, a rendezvényszervezőt (és alvállalkozóit) terhelő felelősségi károk.

A fedezetek pontos körét minden esetben az adott biztosítási szerződés határozza meg.

Milyen káresemények kapcsán nyújtott például korábban fedezetet a Colonnade Biztosító?

  1. Biztosított kültéri rendezvényt szervezett, mely során a rendezvényhez szükséges berendezési tárgyakat odaszállította. A berendezési tárgyakat nem a lekövezett részen, hanem a gyepszőnyegen helyezte el, melynek következtében a gyep jelentős területen tönkrement a berendezési tárgyak alatt. Ezenfelül tekintettel arra, hogy a szervezők a gyepre helyezték el a bemutatóhoz kapcsolódó tárgyakat a vendégek, szervezők a gyepen is járkáltak, a gyepet jelentősen károsították, a bokrokat, virágokat letaposták. A károsodott növényi kultúrákban keletkezett kárt érvényesítették a biztosítottal szemben.
  2. Egy koncerten az egyik vendég a nem megfelelően kialakított (elvezetett) kábelben elbotlott és eltörte a karját. A balesettel kapcsolatosan felmerült utazási, ellátási, sérelemdíj igények merültek fel a biztosítottal szemben, melyeket a biztosító a szerződésben foglaltak szerint térített.

Időjárási körülmények vagy fellépő betegsége miatt elmaradt rendezvény – mit tehet a szervező?

Egy nyári sportesemény, fesztivál vagy koncert esetén előfordulnak olyan helyzetek, mikor hirtelen le kell mondani a rendezvényt: az időjárási körülmények miatt nem lehet megtartani az adott eseményt, de olyan is megtörténhet, hogy a rendezvény lineup-jának legnagyobb előadója mondja vissza betegség miatt a fellépést. Az ilyen nem várt helyzetekben a szervezőknek kártalanítási kötelezettsége van az eseményre jegyet váltó vendégekkel szemben, emellett egy ilyen lemondás, elhalasztás egyéb felmerülő költségekkel jár (bérleti díj, beszállító partnerek, szerződésben meghatározott kötbérek…stb.), melyek egy-egy rendezvény esetén jelentős anyagi kárral járhatnak és akár több tíz vagy száz milliós összeget is kitehetnek.


Miben segít a rendezvényelmaradás biztosítás?

A Colonnade rendezvényelmaradás biztosítása az ilyen helyzetekre nyújt anyagi fedezetet, és védi a rendezvény bevételeit, valamint kiadásait: amikor a rendezvényt külső – a rendezvény szervezőjén kívülálló - okok miatt kell lemondani, elhalasztani, rövidíteni, áthelyezni vagy elhagyni. Ilyen esetek lehetnek akár a súlyos időjárási körülmények, a helyszín elérhetetlensége (például tűzvész, árvíz, áramkimaradás), terrorfenyegetés vagy terrorcselekmény, földrengés, erdőtűz, munkabeszüntetés vagy akár a kulcsszemélyek – azaz például a fellépők - távolmaradása. Minden esetben a biztosítási kötvény feltételei és kizárásai határozzák meg a pontos fedezetet és a térítési feltételeket.

Nem vonhatók biztosítási fedezet alá

Vannak bizonyos rendezvények, amelyek nem vonhatók biztosítási fedezet alá. Ide tartoznak az autó- és motorsport versenyek és bemutatók, vízi- és légi versenyek és bemutatók, extrém sportok és ezzel kapcsolatos rendezvények, valamint vidámparki szórakoztató eszközök, cirkusz, trambulin, ugrálóvár, lovasiskola, élménypark. Emellett azok a rendezvények, amelyek keretében egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak a látogatók számára (kivéve az elsősegélynyújtást), valamint a politikai szervezetek megbízásából szervezett rendezvények, felvonulások, tüntetések, demonstrációk, ünnepségek szintén nem biztosíthatók.

A biztosítási szerződések jelentősége a gyakorlatban

A megfelelő biztosítások kiválasztása kulcsfontosságú minden rendezvény sikeréhez. Egy körültekintően megválasztott biztosítás minimalizálja a rendezvény szervezői számára felmerülő anyagi kockázatokat, ezáltal jelentős terhet vehet le a vállukról. Az egyértelmű szerződési feltételek, valamint az adott esemény paramétereihez igazított biztosítási fedezetek és a megfelelően meghatározott limitek, illetve a gyors és hatékony kárrendezés segítenek kezelni minden felmerülő káreseményt.

A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás és a rendezvényelmaradás biztosítás elengedhetetlen eszköze a hosszútávú sikeres rendezvényszervezésnek. Ezek a biztosítások nem csak pénzügyi védelmet nyújtanak, hanem lehetővé teszik a szervezők számára, hogy teljes mértékben a rendezvényük sikerére koncentrálhassanak, miközben a háttérben a biztosító kezeli a potenciális kockázatokat.

Egyedi biztosítási ajánlatok partnereinknek: Kérje vállalkozására szabott egyedi ajánlatunkat!

A kanadai székhelyű Fairfax Financial Holdings leányvállalataként a Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe meghatározó szereplő a hazai vállalati biztosítások területén. Forduljon hozzánk bizalommal, és találja meg az Ön igényeinek leginkább megfelelő biztosítást munkatársaink segítségével, vagy kérje biztosításközvetítője közreműködését!

Biztosítsa rendezvénye sikerét a Colonnade Biztosító segítségével!